Powered by Google

Het Oogziekenhuis werkt mee aan ontwikkeling nieuwe netvliescamera


Op 6 februari vond de kick-offbijeenkomst plaats van een project waarin TNO, Boston Scientific en het Rotterdams Oogheelkundig Instituut samenwerken om een kwantitatieve retinale camera te ontwikkelen. Hiermee wordt het mogelijk om niet alleen de weefselstructuur van het netvlies te bekijken, maar ook om concentraties van bepaalde moleculen op het netvlies te meten. Dit biedt nieuwe mogelijkheden voor diagnose, prognose en volgen van zowel hart- en vaataandoeningen als oogheelkundige aandoeningen.

TNO heeft veel expertise en ervaring op het gebied van de interactie tussen licht en weefsel. Door een innovatieve meetmethode kunnen de optische eigenschappen van weefsel, in dit geval het netvlies, bepaald worden. Daaruit kan vervolgens de concentratie van stoffen die gerelateerd zijn aan het ziekteproces berekend worden. Mogelijk kunnen in de toekomst met deze camera onder andere oogheelkundige aandoeningen beter voorspeld en vroeger gediagnosticeerd worden.

In de eerste fase van het project, een haalbaarheidsstudie die heel 2017 beslaat, wordt een prototype van de camera ontwikkeld, gebouwd en gevalideerd op modelogen. Daarnaast worden klinische tests voorbereid die in een volgende fase uitgevoerd kunnen worden. Het ROI adviseert TNO over mogelijke klinische toepassingen binnen de oogheelkunde, zoals diabetische retinopathie, leeftijdsgebonden maculadegeneratie en glaucoom.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van TKI HTSM (Topconsortium voor Kennis en Innovatie, High Tech Systemen & Materialen) en Boston Scientific en door een bijdrage in natura van het ROI. Het projectteam staat open voor additionele partners die willen participeren. Betrokkenen vanuit het ROI zijn dr. K.A. Vermeer, hoofd Enabling Technologies, en dr. M.J.E. van Velthoven, specialist medische retina. 

Sluit de voorlees functie

Door deze site te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies. Lees meer over cookies.

Deze melding niet meer tonen