Powered by Google

“Connecting Eye-deas”


 

Op vrijdag 16 en zaterdag 17 maart heeft met veel succes de 6e editie van het Dutch Opthalmology Phd Students (DOPS) congres plaatsgevonden in de Honig fabriek van Nijmegen met als thema ‘Connecting Eye-deas’. Dit congres is mede georganiseerd door twee van onze promovendi; Esma Islamaj en Juleke Majoor.

Het congres is bedoeld voor alle PhD-studenten binnen de Oogheelkunde in Nederland en biedt de PhD-ers de uitgelezen kans om wetenschap en onderzoek met elkaar te delen. Daarnaast kunnen de onderzoekers hun eigen onderzoek introduceren door middel van een poster of presentatie. 

De organisatie had twee zeer interessante Keynote sprekers uitgenodigd. De eerste keynote werd gepresenteerd door Prof. Dr. B.M. ter Haar Romeny, hoogleraar Biomedical Image Analysis aan de afdeling Biomedical Engineering van de Technische Universiteit Eindhoven. Gedurende een uur werden we ondergedompeld in de fascinerende wereld van “deep learning” en de wiskunde achter visuele perceptie.

De tweede keynote van professor R.J. van Lier ging over de contradicties in onze visuele perceptie; hoe misleiden onze ogen ons brein en vice versa. Na deze verhelderende presentatie weten we eindelijk hoe een goochelaar gebruik maakt van onze (beperkte) opname van visuele informatie.

Het brein van de onderzoekers werd daarnaast nog eens flink getest door Sherlocked, een bedrijf dat gespecialiseerd is in het opbouwen van escape rooms op maat en die speciaal voor DOPS een op oogheelkunde gerichte escape op touw had gezet. Een spannende race tegen de klok volgde waarin de PhD-ers door middel van het uitpuzzelen van opdrachten een bom moesten ontmantelen. Met nog maar 7 minuten op de klok te gaan, is het onze slimme onderzoekers gelukt de bom uit te schakelen. Uiteraard kwam daarbij de hulp van Prof. Dr. Ter Haar Romeny, de expert op het gebied van patroon herkenning, heel goed van pas!

Kortom, een zeer geslaagd congres waarbij het brein van onze onderzoekers flink op de proef werd gesteld en waar met veel trots op teruggekeken kan worden. De oogheelkundige wetenschap van de toekomst staat nog heel wat te wachten!

 

Sluit de voorlees functie

Door deze site te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies. Lees meer over cookies.

Deze melding niet meer tonen