Powered by Google

Steunt u ons onderzoek?


Het Rotterdams Oogheelkundig Instituut doet onderzoek naar de behandeling van verschillende oogaandoeningen. Alles met als doel om ervoor te zorgen dat patiënten zo goed mogelijk behandeld worden en zoveel mogelijk zicht behouden.

Op deze pagina leest u meer over onze onderzoeken en hoe u een bijdrage kunt leveren.

Doneer nu

Om wetenschappelijk onderzoek uit te kunnen voeren, hebben wij uw steun hard nodig. Wilt u ons helpen met een (eenmalige) financiële bijdrage?

Onderzoek naar glaucoom

Glaucoom is veelvoorkomende oogziekte waarbij de oogzenuw langzamerhand steeds verder beschadigd raakt. Daardoor wordt niet meer alle informatie van het netvlies naar de hersenen gestuurd en valt een deel van het gezichtsveld uit. Dit proces is onomkeerbaar en alleen een tijdige diagnose en een goede behandeling kunnen verdere schade vertragen. Door die behandeling wordt de oogdruk niet te hoog.

Onderzoek naar de diagnose van glaucoom
De oogarts bepaalt of iemand glaucoom heeft door zijn of haar gezichtsveld te meten. Ook wordt de schade aan de zenuwvezels, die het netvlies met de hersenen verbinden, bekeken met daarvoor geschikte apparatuur (bijv. OCT).  Daarbij wordt steeds vaker de computer gebruikt. Met behulp van speciaal daarvoor in Het Oogziekenhuis ontwikkelde computerprogramma's kan worden vastgesteld of de zenuwvezels verder zijn aangetast. Zo kan de behandeling op tijd worden aangepast. Het R.O.I. doet wetenschappelijk onderzoek om de diagnose van glaucoom te verbeteren.

Onderzoek naar de behandeling van glaucoom
Afhankelijk van de ernst van glaucoom zijn verschillende soorten behandelingen mogelijk. Bij de meeste patiënten kan de oogdruk voldoende laag worden gehouden met oogdruppels. Als dat niet meer gaat, kan een laserbehandeling of een operatie nodig zijn.

Veel onderzoek wordt uitgevoerd naar de verschillende oogdruppels voor glaucoom. Ook wordt op dit moment wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de beste manier van opereren om de oogdruk te verlagen.

Netvliesloslating

Ouder worden gaat gepaard met veranderingen in het oog. Dit kan leiden tot een netvliesloslating. Zonder operatie gaat het zicht dan verloren. Het R.O.I. onderzoekt welke rol de wachttijd tot aan de operatie heeft op het behoud van het zicht. Ook wordt gekeken of het vermijden van (oog)bewegingen tot aan de operatie zinvol is of niet.

Voor netvliesoperaties kan de chirurg binnenkort gebruik maken van een robot, waarmee de operatie nog nauwkeuriger wordt uitgevoerd. Het Oogziekenhuis is betrokken bij de ontwikkeling van dit robotsysteem. Voor een goed resultaat van de operatie is de doorbloeding van het netvlies van groot belang. Om dat in beeld te brengen worden worden speciale instrumenten gebruikt die voor een deel in Het Oogziekenhuis zijn ontwikkeld.

Hoornvliesafwijkingen

Door verschillende oorzaken (erfelijk, onsteking, ongeluk) kan het hoornvlies ernstig beschadigd raken. Soms is een transplantatie nodigf. In de afgelopen jaren zijn de mogelijkheden voor een hoornvliestransplantatie steeds verfijnder geworden. Zo is het nu mogelijk om alleen het aangetaste deel van het hoornvlies, bijvoorbeeld alleen de voorste of achterste laag, te vervangen in plaats van het hele hoornvlies.

Het Oogziekenhuis speelt hierbij een voortrekkersrol en doet onderzoek naar het resultaat van transplantaties op de lange termijn. Bij de beoordeling van dit resultaat worden de meest recente technieken gebruikt, zoals (voorsegment)-OCT, waarmee de verschillende lagen goed in beeld worden gebracht.

Overige onderzoeken

Wilt u weten welke onderzoeken op dit moment worden uitgevoerd binnen het R.O.I.? Klik dan op de onderstaande knop.

Sluit de voorlees functie

Door deze site te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies. Lees meer over cookies.

Deze melding niet meer tonen